Deze pagina: 13.Van groei naar bloei omschakelen

13.1 Het overpotten
13.2 Toppen en dieven
13.3 In bloei brengen

13.1 Het overpotten
Het overpotten wordt ook wel overplanten genoemd. In dit hoofdstuk wordt stap voor stap beschreven hoe dat in ze werk gaat. Maar let op! Twee dagen ( dus nog in de groei ) voordat je gaat overpotten moet je de wietplanten 'toppen ' en ‘dieven’, wat is beschreven in het hoofdstuk hierna. Met deze handelingen verkrijg je meer wiet opbrengst.
Zowel op aarde, als in de steenwol of op kokosvezel, is het belagrijk om altijd ruimte tussen de wortels te laten. Als de wortels het volledig aardepot in beslag nemen, plant ze dan over naar een grotere ruimte.

1. Als de wortels uit de pot komen, moet er worden verplant.
2. Er is een grotere pot, substraat(aarde), een verstuiver of gieter nodig.
3.Bevochtig het substraat(aarde) om de wortels tijdens behandeling niet te beschadigen.
4. Neem de stengel tussen twee vingers om de aarde tijdens de verhuizing vast te houden.
5. Duw op de randen van de pot om het substraat(aarde) los te maken.
6. Laat de kluit langzaam uit de pot glijden.
7. Plaats het substraat(aarde) in de grotere pot, zet er de plant in en vul de pot daarna goed op.
8. Bevochtigen met een wortelstimulator.

13.2 Toppen en dieven
Waarom top je een plant?

Je topt een wiet plant omdat je niet genoeg hoogte hebt in je wiethok of tent, of je wilt meer dan 1 hoofdbud.
Let wel op: toppen doe je best alleen maar in de groeifase, sommige doen het nog 1 tot 2 weken in de bloei. Als de plant eventueel verder in de bloei en de ruimte wordt te krap kan je ze nog steeds wiettoppen.

Voordelen
Het voordeel van toppen is dat je plant breder gaat uitgroeien en dus niet in de hoogte gaat groeien, maar er wordt vooral getopt omdat je onderliggende toppen dan hoger komen te liggen en dus ook meer licht krijgen. Dus meer licht op de top betekent natuurlijk ook meer gewicht want zoals we weten licht=gewicht.

Samenvatting:

Niet genoeg hoogte.
Er komen 2 of meerdere hoofdbuds aan je wietplant (hangt ervanaf hoe vaak je topt ).
Betere lichtopname door de onderliggende toppen ( dus ook grotere en dikkere wiet toppen ).

Hoe top je een plant?
Toppen houdt dus in: je bovenste groeischeut verwijderen ( niet de zijtakken ).

Dieven van een plant

Waarom dieven van een plant?

Dieven is niet echt noodzakelijk bij het wiet kweken maar wordt wel gedaan omdat men dan mooie rechtopgaande wietplanten krijgt. Doet u dat niet dan krijg je zeer vertakte planten die helemaal door elkaar woekeren waardoor er te weinig luchtcirculatie mogelijk is. Een belangrijk en omvangrijk werk is 'uitbreken' van de 'dieven'. Om rechte en regelmatige planten te bekomen is het nodig deze okselscheuten of dieven uit te breken.
Voor een liefhebber van cannabis is dieven niet echt nodig. Er wordt niet gestreefd naar dikke, grote toppen. Dit in tegenstelling tot beroepskwekers, die zoveel mogelijk kilo’s wiet per m² willen verkrijgen.

Voordelen
De plant zal er nu voor zorgen dat de hoger gelegen toppen veel steviger worden en ook dat de toppen van de plant groter en dikker zullen zijn.
Deze toppen zullen nu ? de meer energie krijgen van de plant, die anders die energie aan de onderste topjes doorgaf.

Samenvatting:

Betere opbrengst.
Mooiere toppen.

Hoe dief je een plant?
Wanneer je toch grote bloemen wenst en dieft, ga je als volgt tewerk:

1.Kijken in de oksels waar de nieuwe scheuten ( dieven ) zich bevinden.
2.De dief tussen duim en wijsvinger nemen: u neemt een zijscheut (dief) en plooit, scheurt die naar linker- of rechterkant. Let wel op: niet met een mes want zo brengt u ziektes over van plant tot plant.

13.3 In bloei brengen
Als de vrouwelijke planten zijn geselecteerd, moeten de planten op de juiste manier geplaatst worden. Cannabis heeft de eigenschap zich op de meest optimale manier ten opzichte van de zon te richten. De grote bladeren moeten de lichtenergie opvangen die nodig is voor de fotosynthese. Daarom is het nutteloos om de planten dicht op elkaar te zetten. Een niet beschenen blad leidt tot niets. Alle belichting moet gelijkmatig worden verdeeld.Als de planten allemaal keurig opgesteld zijn, is de tijd om de planten tot bloei te brengen. Controleer eerst of de wortels ruimte hebben. Als dat niet het geval is, plant ze dan over in een grotere pot.Tijdens deze fase produceert de plant veel wortels, ze kunnen stikken door te weing plaats. Hetzelfde geldt voor de planten. Voordat ze tot bloei gebracht worden, ben er dan zeker van dat ze genoeg ruimte hebben. Als ze overgaan tot de bloei, mogen ze elkaar niet raken. Er moet een tussenruimte zijn van 10 cm, want gedurende de eerste twee weken bloei blijven ze groeien.
Om de bloei te starten volstaat het de planten 12 uur belichting en 12 uur donker te geven. Een elektrische tijdschakelaar schakelt automatisch de verlichting aan en uit. Het is belangrijk dat de donkere periode nauwkeurig wordt nageleefd. Ga nooit 's nachts naar de planten kijken, want zelfs een beetje licht is genoeg om de bloeicyclus te onderbreken. In dat geval vertraagt de bloei. Als de onderbreking te lang duurt, kan de bloei zelfs stoppen. Het gebeurt soms dat de plant vanzelf opnieuw start met groeien. Breng de plant in dit geval onmiddellijk in een cyclus van 12uur/12uur en wacht af. Dit soort stress kan leiden tot mannelijke bloemen op de planten.
Volgende
Vorige
aaaaaaaaaaaaiii