Deze pagina: 4.Installatie Begin

4.1 Schoonmaken
4.2 Lichtdicht
4.3 Het inpakken van de ruimte


4.1 Schoonmaken
Ondanks alle haast om met het echte werk te beginnen, moet je nog even geduld betrachten. Een goede start maak je alleen in een schone ruimte. Haal alles weg wat straks in de kweekruimte niet strikt noodzakelijk is . Stel je heel allergisch op en beoordeel alles wat je in de ruimte laat staan op infectiegevaar. Vergeet niet oude vloerbedekking te verwijderen; daarin kunnen zich alleen maar ziektekiemen nestelen. In de toekomst geeft het louter problemen met het schoon houden van de ruimte. Hetzelfde gaat op voor kieren en scheuren in vloeren en muren. Dicht de hele boel goed af.
De hele ruimte moet ontsmet worden . Dat voeren we uit voordat we beginnen te bouwen en we moeten dat tussen elke wietteelt door herhalen. Je kunt het beste een routinematige taak van maken.

4.2 Lichtdicht
De kweekruimte moet compleet lichtdicht worden afgesloten. Dit betekent dat de ramen moeten worden verduisterd. De buren kunnen niet meekijken wat je aan het verbouwen bent. Als je het raam niet nodig hebt voor de aan- of afvoer van (verse) lucht heb je een voordeel. Je kunt de kamer lichtdicht maken door er een grote (gips)plaat voor te bevestigen.En alle kieren en openingen met kit dicht maken. Het kleinste spoortje licht kan betekenen dat de wiet planten gestresst raken en niet of later in bloei gaan. Denk eraan dat lichtdicht niet hetzelfde is als luchtdicht .Maar voordat je ermee begint natuurlijk wel een leuke (rol) gordijn of een luxaflex ophangen. Als je het raam voor de aan- of afvoer van verse lucht wilt gebruiken, zul je een labyrint moeten bouwen. Maak dit zo groot mogelijk.

4.3 Het inpakken van de ruimte
Een van de eenvoudigste en efficiëntste methoden om de belichting te optimaliseren is door de verliezen te beperken. Om deze reden behang je de muren met zwart-wit folie. De witte kant reflecteert het licht ( en is dus de zichtbare kant), de zwarte achterkant voorkomt dat er licht door het plastic heen schijnt en er zich op nieuw schimmel op de muren nestelt. Bijkomend voordeel van zwart-wit folie is , dat het ruimte goed lichtdicht maakt. De basisregel is dat zwart licht absorbeert en wit reflecteert. Een glanzende witte reflecterend folie reflecteert 80 % tot 90 % van het licht.


 

 

 

 

 

 

 
Als de vloer niet waterdicht is , en dat is in de meeste gevallen het geval, dan leg je vijverplastic op de grond. Laat de zijranden tegen de muren opstaan; je maakt eigenlijk een soort kuip. Je voorkomt daarmee dat bij de minste lekkage waterschade in andere ruimte onstaat.Voor vijverfolie kan men ondertussen uit veel verschillende sterkten, materialen en kleuren kiezen. Sommige soorten folie hebben zelfs versterkt weefsel. De keuze is vooral afhankelijk van de grootte van de vijver , de belasting en zijn of haar portemonnee. De meeste soorten vijverfolie zijn gemaakt van rubber ( synthetisch rubber EPDM ). Dit folie kenmerkt zich door soepelheid, elasticitëit en daardoor een zeer lange levensduur .

Volgende
Vorige
aaaaaaaaaaaaiii