Deze pagina: 9.De kweek van cannabis

9.1 Aarde of hydrocultuur?
9.2 Kleine of grote planten?
9.3 Stekken of zaden?


9.1 Aarde of hydrocultuur?
Voordat je begint met het kweken van wiet planten, moet er over verschillende mogelijkheden beslist worden. Ga je:
Kweken op aarde of hydrocultuur;
kleine of grote wietplanten kweken.

Veel mensen vragen wat het beste is: hydrocultuur of kweken op aarde. Het zijn echter twee verschillende methoden die elk hun voordelen en nadelen hebben.
Kweken op aarde is vaak de methode van de eerste oogsten. Het is een bewezen techniek. De kosten zij gering en het maakt een volledig biologisch product mogelijk. Maar de methode vraagt een zekere ervaring, of minstens groene vingers. In het begin is de watergift vaak moeilijk te doseren en er worden vaak fouten gemaakt bij de bemesting. Er zijn puristen die zweren bij kweken op aarde omwille van de smaak en de verkregen effecten, zelfs als het rendement kleiner is dan hydrocultuur. Hydrocultuur is technischer en duurder, iedereen kan er thuis het jaar rond wiet mee kweken en een prachtig rendement halen. Met meetapparatuur is het mogelijk om de plant precies te bieden wat deze nodig heeft. Beginners hebben meer kans met hydrocultuur op meer mooie rendementen vanaf allereerste oogsten dan met kweken op aarde. Tenslotte is het een ‘schone’methode, met minder kans op insecten en ziekten. Maak je keuze afhankelijk van je ambities, kennis en middelen.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 9.2 Kleine of grote planten?
Het is geen kwestie van een goede of slechte keuze tussen kleine of grote planten. Beide technieken kunnen interessant zijn. Het laten bloeien van kleine planten heeft een korte groeiperiode als voordeel. Sommige smaken wietstekjes die, vanaf het moment dat ze wortel schieten, tegen elkaar worden geplaatst en tot bloei worden gebracht. Sommige liefhebbers van die techniek plaatsen tot 100 planten per m². Met die techniek is één top per wiet plant mogelijk en wordt er geen tijd verloren voor de ontwikkeling van takken. Als je we weinig ruimte hebt, en lage plafonds ( kelder of zolder ), kan de kweek toch binnen plaats vinden. De methode heeft echter nadelen, want ze vereist een installatie van een grote kweekruimte en er moet bij elke oogst een groot aantal wietstekjes worden genomen. Grote planten vragen een zekere groeitijd variërend van 3 weken tot 2 maanden, afhankelijk van de gewenste hoogte. Dit vermijdt het ondankbare werk om voor elke oogst tientallen wietstekjes te moeten maken/ kopen. Bovendien kan een plant met een steviger en beter ontwikkelde structuur zware wiettoppen dragen. Tenslotte is het aangenamer om planten op een bereikbare werkhoogte te kweken, in plaats van voortdurend te moeten bukken. Ook hier moet iedereen voor zich de keuze maken volgens zijn/haar voorkeur.

9.3 Stekken of zaden?
De eenvoudigste manier om te starten met het kweken van cannabis is om een vrouwelijke wietstek te nemen. Anders moet je de wietzaden zaaien en wie zaden zegt, zegt grote verschillen tussen de individuen. Zijn eenmaal de mannelijke verwijderd en de gezondste zijn gekozen, blijft er vaak maar één plant per vijf gekweekte zaadjes over. Het voordeel van zaden echter is, dat er altijd een plant boven kan komen die interessanter is dan de andere. De selectie vraagt tijd, ruimte en energie. Met zaden is elke plant uniek. De grootte, smaak, effecten of bloeiperiode varieren afhankelijk van het individu. Vaak moet een installatie lang in stand worden gehouden, doordat de ene plant trager bloeit dan de andere. Om te verhinderen dat er bij elke oogst een selectie moet worden uitgevoerd, kunnen stekken van planten genomen worden die het meest veelbelovend lijken. Daardoor kun je achteraf louter vrouwelijke planten kweken, met dezelfde bloeiperiode en de kenmerken die voor jou belangrijk zijn (smaak, effect, algemeen uiterlijk van de plant). Het nadeel van wietstekken is dat wie een mooie plant heeft gevonden, deze vaak jarenlang gekweekt wordt. Na verloop van tijd kan de kwaliteit ervan verminderen. Het is ook aan te bevelen een variatië van producten te consumeren in zeer kleine hoeveelheden. Wanneer altijd hetzelfde product wordt gebruikt, is de gewenning aan de uitwerking ervan immers gemakkelijker. Regelmatig van producten veranderen maakt het mogelijk te genieten van de effecten, zonder er steeds meer van te moeten verbruiken. Het is ook aan te bevelen stekken te gebruiken, stekken selecteren is echter een verplichte fase voor wie de productie wil optimaliseren en homogeniseren.

Volgende
Vorige
aaaaaaaaaaaaiii