Deze pagina: 18.Bloeiperiode week 9 (oogst)

18. Oogst (9e week)
Het juiste moment om te oogsten
. Na het hoogtepunt gaat de plant achteruit. De eerste tekenen zijn:

●volledig rode stampers
●opzwellen en daarna verandering van de vorm van de kelken
●verbreden van de stam
●verbruinen van het hars
●bladvergeling

Haast je met de snoeischaar om te oogsten zodra je deze veranderingen opmerkt!

De moeilijkheid is om het juiste moment te vinden. Dat hangt af van smaak. Het is een beetje zoals met wijn : hoe later een druif wordt geoogst, hoe meer suiker ze bevat en hoe meer alcohol deze zal aanmaken. Als cannabis wat jong wordt geoogst, zijn de smaak en de effecten wat lichter dan als de planten rijper worden geoogst. Als cannabis te laat wordt, wordt de smaak zwaar en het effect verdovend. Alles hangt dus af van de keuze van de kweker. Canadezen zijn ervaren binnenkwekers en houden ervan om te oogsten als de stampers nauwelijks rood zijn.Nederlanders en Amerikanen oogsten als tweederde van de stampers rood is. Door langer te laten rijpen, zal het gewicht van de oogst stijgen, maar de kwaliteit lijdt er wel onder.

De meest zichtbare aanwijzing is het rood worden van de stampers.
Als ze praktisch allemaal wit zijn, is de wiet plant nog niet klaar.
Als ze 50 a 70 % rood zijn, kan de plant worden geoogst.
Als ze grotendeels rood zijn, is de bloeiperiode van de plant voorbij.

Voor een opwekkend effect moet de oogst dus nog wat onvolgroeid zijn. Voor een wat verdovend effect, moet rijp worden geoogst.
Die methode is tamelijk betrouwbaar, maar het is het hars dat de meest betrouwbare aanwijzingen geeft.

Wanneer hars bekeken wordt met een vergrootglas, kun je zien dat de kliertjes vergroot zijn (al naar gelang het stadium van de bloeiperiode). Ze zijn eerst een beetje misvormd en doorschijnend, maar tijdens de rijpheid worden ze ronder en amberkleurig. Als het grootste deel van het hars rond, glazend, kleverig en doorschijnend is, is de plant rijp. Daarna verbinden de harsbolletjes zich met zuurstof. Ze worden amberkleurig. Dan begint het hars te verslechteren. Veel amberkleurige bolletjes betekenen: snel oogsten.

aaaaaaaaaaaaiii